Magyar English


Játéktároló ötletek gyerekeknek - rend a lelke mindennek!

- Blog

A gyerekszoba az önfeledt szórakozás helyszíne – ugyanakkor egy játékos délután során pillanatok alatt csatatérré tud változni. 

Ilyenkor egy sor kérdés merülhet fel a szülőben:

  • Miért nem tud rendet tenni a gyermek?
  • Túl sok a játék?
  • Kicsi a szoba?
  • Esetleg nincs elég tároló?

Használjuk a kreativitásunkat és mindegyikre választ kapunk! Játéktároló ötletek következnek.

 

Miért fontos egy tároló gyerekszobába?

Egy gyermek életében a játékok rendkívül fontos szerepet töltenek be. Ráadásul, ha megfontoltan választunk, a lurkók kedvencei a fejlődésben is segítik majd őket. 

Viszont, ha már ilyen kitüntetett helyet kapnak a kicsik szívében, eléggé valószínű, hogy rendszeresen használatban lesznek. Mivel megfelelő rendszerezés nélkül képtelenség rendet tenni, muszáj megoldani ezeknek holmiknak a tárolását. 

Világítás, fények, falfesték (vagy tapéta), asztal, ágy és még számtalan fontos kiegészítő szükséges egy gyerekszoba berendezéséhez. Az egyik legfontosabbak ezek közül a gyerekszobai tárolók, azon belül is a játék rendszerező beszerzése, hiszen fontos, hogy a gyermek életterében mindennek meglegyen a helye.

Azonban a gyerekszoba tárolás nem csupán a rendetlenség megszüntetésére szolgál.

A rendezett gyerekszoba tárolók növelik a szobában a térérzetet, miközben a játék rendszerező napi szintű használatával a gyermek egy olyan rutint sajátíthat el, ami erősíti a szabálykövető magatartást és fejleszti a rendszerezési készségét, hiszen megtanul játék után összepakolni.

tároló gyerekszobába

 

Polc ötletek házilag - egy igazán kreatív időtöltés

A legtöbb otthonban megtalálható játéktárolók bútoráruházakból származnak, pedig bőven akadnak házi készítésű szekrény ötletek is az interneten. A gyerekszobai tárolók otthoni elkészítése nem csak jól hangzik, hanem számos előnnyel is jár.

Olcsóbb, mert a pénzt, amit a játéktárolás kellékeire költenénk, akár új játékokra is költhetjük.

Fenntarthatóbb, mert egy házi készítésű játék rendszerező összerakása során a feleslegesnek ítélt dolgokat újra felhasználjuk.

Növeli a kreativitást, mert a fantáziánkat használva kell létrehoznunk valami újat.

Minőségi együtt töltött időt teremt a szülőkkel és a testvérekkel, mert együtt barkácsolhat az egész család. A biztonság kedvéért azért mindig segítsünk a gyerkőcöknek, hiszen vannak folyamatok, amelyekhez még nem elég érettek, nem elég ügyesek, így esetleges kudarcot vagy akár veszélyt is jelenthetnek.

Megízleli a munka gyümölcsét, és sokkal szívesebben fogja használni, hiszen ő is hozzájárult az alkotáshoz. Ez azt is eredményezheti, hogy jobb kedvvel fog rendet tenni, sőt, a barátainak is jó példát mutathat vele.

 

Játék rendszerező tippek és praktikák

Plüssök, babák

Bátran kijelenthetjük, hogy a kicsik szobájában a plüss játékok és a babák foglalják el a legtöbb helyet. Mivel az egyik legfontosabb játék kategóriáról van szó, nagyon lényeges szempont, hogy a gyerekszoba tárolás kialakításakor számoljunk velük.

A kisebb plüssök tárolására tökéletes lehet egy zsebes tároló az ajtó mögé, de akár egy falra rögzített hálóba is helyezhetjük őket. Ez utóbbiban már a nagyobb darabok is elférnek.

Ceruza, festék, filcek

A rajzolás az önkifejezés egyik legjobb eszköze, ezért az csakis jót jelenthet, ha a gyerekszobában sok ceruza, festék és filctoll található. Azonban ezeknek az eszközöknek a rendszerezése is rendkívül fontos, hiszen a sok össze-vissza heverő rajzszer óriási rendetlenség benyomását képes kelteni.

Vágj ketté néhány PET palackot tetszőlegesen, majd mindkét végére ragassz cipzárt! Az így létrejött rendszerező akár tolltartóként is használható.

Gyerekszobai tárolók apróságokhoz

Gyanútlanul besétálni mezítláb a gyerekszobába, majd felordítani a fájdalomtól. Ugye senkinek nem kell bemutatni, hogy milyen érzés a földön hagyott LEGO darabba lépni? A homokozó vödrök, műanyag edények, sőt, akár egy üres mosóporos doboz is tökéletes megoldást jelenthet erre a problémára, hiszen az összes kisautó és LEGO belefér!

Falra szerelhető polc

A fali polcok az egész házban rendkívül praktikusak tudnak lenni, ugyanis gyakorlatilag bármit lehet rajtuk tárolni. Nem kivétel ez alól a gyerekszoba sem, hiszen ott is jól jön minden ilyesmi. 

Egy házi készítésű polc összerakásához használhatunk akár egy egyszerű deszkát vagy egy rossz gördeszka lapot, amit olyanra festhetünk, amilyenre csak szeretnénk. Ezt követően már csak a falhoz kell rögzíteni, és kész is!

 

A rendszerezés elmélyítése igazi “játszva tanulás”-élménnyel szolgálhat a gyermek számára, hiszen úgy sajátít el fontos készségeket, hogy közben a kedvenc tevékenységét végezheti: játszhat. Nálatok van otthon saját, bevált módszer a játékok tárolására? Segíts másoknak is hasznos tippekkel! 

 


Népszerű bejegyzések


Kövess Facebookon!