Magyar English


Játszóterek slágere: a homokozás fejlesztő hatása gyerekekre

- Blog

A homokozás generációk óta a szabadtéri játékok egyik legnépszerűbb képviselője. Akár játszótéren, strandon, nyaralás közben, a kertben vagy az erkélyünkön töltjük az időt, a homok misztikuma garantáltan leköti a kicsiket. 

 

Nem titok, hogy a szülők gyakran elsősorban a mosásra váró, koszos ruhahegyeket látják ebben a tevékenységben, de a homokozás jótékony hatásai kárpótolnak a piszkos-saras mellékhatásokért. A gyerek homokozó, sőt akár már a baba homokozó is sok időre leköti a csöppségeket, a játék közben pedig rengeteg készségük is fejlődik!

 

A homokozás fejlesztő hatásai

Milyen előnyökkel kecsegtet a homokozó gyerekeknek?

Egy homokozó játék bárhol könnyen beszerezhető, ráadásul a családi költségvetést sem terheli meg. A gyerekeket viszont akár hosszú órákra is lefoglalja, így egy helyen, biztonságban tudhatjuk őket, ami jelentősen megkönnyíti a felügyeletüket. 

 

A homokozó gyerekeknek kínált előnyeit ráadásul sokáig élvezhetjük: nem egyszerűen kinőhető játékról van szó, új homokozó játékok és homokozó formák beszerzésével pedig teret adhatunk a kicsik növekvő kreativitásának. 

homokozás fejlesztő hatásai

Forrás: Depositphotos

 

A homokozó gyerekeknek nyújtott készségfejlesztő hatásai 

Kézügyesség: A homokozás fejleszti a finommotorikát, így már babakorban érdemes elkezdeni! A finommotorikai készségeknek pedig az írás tanulásánál veszik óriási hasznát. 

Szociális készségek: Játszótéri homokozás közben a gyerekeknek kapcsolódniuk kell a többiekhez, megtanulnak együttműködni, kijelölni a saját határaikat. A homokozó gyerekeknek kiváló felkészítést ad az óvodai beilleszkedéshez! 

Szókincsfejlesztés: A közös játék és a homokozó formák megismerése segíti őket a beszédfejlődésben. 

Csapatmunka: Elengedhetetlen készség, amit közös homokvár építése közben észrevétlenül gyakorolhatnak a kicsik. 

Alkalmazkodó képesség: Nem jut mindenkinek elég forma? Az egyik gyerek várat építene, a másik pedig dínót? A közös homokozás teret ad a különböző igények egyesítésére. 

Logikus gondolkodás: A homokozás nem gyerekjáték! Összetett gondolkodást igényel a kialakítandó formák, épületek megtervezése és elkészítése. 

Szerepjátékok: Az elkészült homokvárak lovagok, kapuőrök és varázslók lakják, akiknek a megszemélyesítésével a gyerekek a képzelőerejüket pallérozzák. 

Problémamegoldás: Összedől a vár? Túl kevés a víz? Nincs megfelelő forma? A felmerülő akadályok segítik őket a pánik helyetti hatékony problémamegoldás képességének kialakításában. 

 

A homokozó gyerekeknek nyújtott további pozitív hatásai

Testmozgás, izmok fejlesztése: A kicsi ujjak izmait a gyúrás, építés folyamatosan fejleszti, de kúszás, mászás, gugolás közben a teljes testüket átmozgatják. 

Friss levegő: A homokozó játékok szabadtérre csábítják a gyerekeket.

Immunrendszer erősödése: A piszoknak is megvan a maga haszna, hiszen a nem steril környezet és a strandjátékok hevében néha-néha a szájukba kerülő homok erősíti az immunrendszerüket, így ellenállóbbak lesznek az óvodai nyavalyákkal szemben. 

homokozó gyerekeknek

Forrás: Freepik

 

Ezekre figyeljenek a szülők és gyerekek homokozás közben

  • Néhány homokszem biztosan jut a szájukba, de figyeljünk rá, hogy nagyobb mennyiséget ne nyeljen le, illetve ne dörzsölje a szemébe! 
  • A gyerek homokozó legyen a biztonságos játék tere, ne dobálják egymást homokkal, és ne szórják a homokozón kívülre sem! 
  • A törött, repedt homokozó formák kerüljenek a szemétbe, hiszen a gyerekek könnyen megvághatják magukat az éles részekkel!
  • A kerti homokozót védjük tetővel, hálóval. Így szellőzhet, de nem piszkíthatnak bele az állatok.

 

A legjobb homokozó játékok gyerekeknek – melyik milyen készséget fejleszt? 

  • Várépítés: A homokozó játékok kedvence többek között a kézügyességet, a logikus gondolkodást, a problémamegoldást és – közös játék esetén – a csapatmunkát is fejleszti. 
  • Folyómeder építés: Szinte mérnöki feladat, nem csoda, hogy a gyerekek problémamegoldó készségeit és a logikus gondolkodásukat is próbára teszi. 
  • Szobor, formaépítés: Amennyiben homokozó forma nélkül vágnak egy megálmodott alkotás létrehozásába, még jobban fejleszthetik a kreativitásukat és a vizuális készségeiket is. Buzdítsuk a gyerekeket arra , hogy homok mellett használjanak bátran egyéb anyagokat (ágak, levelek, kövek) is.
  • Aranyásás: Rejtsünk el egy értékes kincset (például egy szép követ) a homokban. A kis aranyásóknak a problémamegoldó készségükre és egy kevés leleményességre is szükségük lesz a kutatómunkához! 
  • Toronyépítő verseny: Az építőjátékok fejlesztik a gyerekek kézügyességét, csapatverseny szervezésével pedig csapatmunkára és a kreativitásuk kihasználására is sarkalljuk őket. 
  • “Építs-rombolj!” játékok: Közös várépítés után ugorjanak rá, és rombolják földig (persze csak azért, hogy még nagyobbat építhessenek utána!). A kézügyességük és kooperatív készségeik fejlesztése mellett a testmozgást is kipipálhatjuk! 

 

Címlapkép forrása: 123RF


Népszerű bejegyzések


Kövess Facebookon!