Magyar English


Játszótéri illemtan – Hogyan kell(ene) a játszótéren viselkedni?

- Blog

Végre itt a szabadtéri játékok szezonja! A játszótérhez a felhőtlen jókedv, a korlátlan játék és az önfeledt szabadság érzését párosítjuk, ez mégsem jelenti azt, hogy ne lenne néhány illemszabály, amit mindenkinek be kellene tartania a békés együtt játszás érdekében. A betartásuk a szülőkre és a gyerekekre is vonatkoznak, persze a felnőtt felelőssége, hogy a gyermeke is kövesse a játszótéri illemtant.

A játszótéri illemszabályok követésével tekintettel lehetsz a környezetedre, kicsikre és felnőttekre egyaránt, és ha a szabályokat diplomatikusan megosztod másokkal is, a te és kicsinyed javát és épségét is teljes mértékben szolgálják majd. Vegyük sorra, mit szabad és mit nem!

 

Amit illik:

  • A jólneveltséghez hozzátartozik, hogy köszönj a játszótéren lévőknek érkezéskor és távozáskor egyaránt.
  • Ez az a hely, ahol igenis szabad szoptatni és pelenkázni, persze kellő diszkrécióval, főleg mert apukák és nagypapák is lehetnek a kö
  • Nyugodtan játsszatok a homokozóban szertehagyott játékokkal, ám el ne vigyétek, és adjátok vissza a tulajdonosának, ha visszaké
  • Ha egy gyerek kölcsönkéri tőletek a saját játékotokat, illik odaadni kicsit, ha a másik vigyáz rá. Persze ez ne legyen kényszer a te csemetéd felé, a másik félnek illik elfogadni a nemleges választ is. Célszerű a féltve őrzött kedvenc játékokat otthon hagyni, nehogy sírás legyen a vé
  • Több szem többet lát, ez a játszótérre is igaz. Fél szemmel a többi gyerekre is ügyelj, és ha valamelyik veszélybe kerül, cselekedj!
  • Ha van kialakított illemhelység, akkor használd azt, ha nincs, akkor a gyerkőcöt olyan helyen pisiltesd, ahol nem mászkálnak a többiek.
  • Légy tekintettel a sérült gyerekekre és szüleikre! Nekik lehet, hogy sokkal nagyobb kihívás az, ami a te gyerekednek már termé Légy türelmes!
  • Ha biciklivel, rollerrel, kismotorral érkeztek gyermekeddel, tárolásukra használjátok az erre a célra kijelölt helyet!

 

Amit nem illik:

  • Dohányozni és alkoholt fogyasztani nem csak illetlen, de veszélyes is a játszótéren lévőkre, köztük a saját kisgyerekedre is.
  • Tárva-nyitva hagyni a játszótér kapuját, ha van ilyen. A kisgyerekeket ez óvja meg attól, hogy a játék hevében elszaladjanak, esetleg kifussanak az útra az autók közé. Még ha nyitva is találod a kaput, amikor odaérsz, magad után mindenképp csukd be, hogy biztonságban legyenek a kicsik.
  • Szemetelni sem illik. Sehol sem, a játszótéren pedig főleg nem. Te sem örülnél, ha más szemetét szedné fel a földről a totyogód, vagy hulladékkal játszana a homokozó Arról nem is beszélve, hogy a környezetünkre mindig és mindenhol vigyázni kell.
  • Állatot vinni vagy odaszoktatni a játszótérre: kutyasétáltatáskor ne a játszótér legyen az úti cél. A higiéniai okok mellett az is ellene szól, hogy lehet olyan kisgyerek, aki fél a házikedvencedtől, még akkor is, ha te tudod, hogy barátságos. Továbbá abban sem lehetsz biztos, hogy mit vált ki a kutyádból a sok idegen és hangos lurkó, akik még nem tudják, hogyan kell bánni az állatokkal.
  • Beteg gyereket vinni a játszótéri közössé Bár szabad levegőn vannak a kicsik, sokszor közvetlenül is érintkeznek, leköhöghetik egymást, és ugyanazokat a játékokat használják, márpedig így könnyen el lehet kapni a betegséget.
  • Figyelj rá, hogy gyermeked ne vegye ki másik gyerek kezéből a játékot, amivel éppen játszik. Ő talán még nem fogja fel ezt a szabályt, ezért a te felelősséged, hogy felhívd rá a figyelmét és betartasd vele!
  • Nem szabad megrongálni a játékokat, akár a játszótérhez tartoznak, akár kölcsönkért, vigyázni kell rájuk!
  • Nem illik órákon át olyan játékon lógni, amiből csak egy van, és más is szívesen játszana vele. Másnak is illik lehetőséget adni arra, hogy vele játszhasson.
  • Sajnos egyre nagyobb méretet ölt az is, hogy a kísérő szülő egyfolytában a telefont nyomkodja, annak a kijelzőjét bámulja, azon cseveg, miközben a gyerekére kéne figyelnie, hogy ne essen baja se neki, se másnak. Előfordulhat, hogy valamit pont közben kell telefonon elintézni, ez rendben is van, de fél szemmel akkor is a gyermekedet figyeld, és a játszóterezés lehetőleg egy közös program legyen számotokra, ahol te is részese vagy a játéknak, hogy érezze a kicsi, hogy figyelsz rá, fontos számodra.
  • Nem illik más gyereket étellel-itallal kínálni anélkül, hogy a szülőt erről meg nem ké Azon túl, hogy eleve arra próbálja mindenki tanítani a csöppségét, hogy idegentől ne fogadjon el ételt, nincs információd arról, hogy például van-e valamilyen ételallergiája vagy betegsége a gyereknek, ami miatt számára bizonyos élelmiszerek tiltólistán vannak.
  • Valamilyen zajjal mindenképpen jár a gyerekek sokasága, de a folyamatos kiabálásnak és sikítozásnak itt sincs helye. Ez a játszótéren lévők érdeke is, de a játszótér környékén élőkre is tekintettel kell lenni, akik az odafigyelésed nélkül akár reggeltől késő estig szünet nélkül hallgatnák a felfokozott ricsajt, amiben egyszerűen képtelenség pihenni.
  • Nem illik sértődötten vagy dühösen reagálni, ha valaki udvariasan (!) felhívja rá a figyelmedet, hogy a gyereked bántott valakit. Ha tényleg így volt, kérj elnézést, és a gyerekednek is szólj, hogy kérjen bocsánatot, és legközelebb figyelj jobban. Ez sokkal szimpatikusabb rendezése a konfliktusnak, mintha az önérzetességtől vezérelve kikéred magadnak és jelenetet rendezel. Vannak szabályok, amiket be kell tartaniuk a gyerekeknek is, és ha megszegik őket, jeleznünk kell számukra, hogy mi az, amit nem szabad csinálnia.
  • Légy résen, hogy a lurkó ne tegyen kárt másban!

 

 

A szabályok érted is vannak! Kellemes játszóterezést kívánunk!

 

Források: 1, 2


Népszerű bejegyzések


Kövess Facebookon!