Magyar English


Jutalmazási rendszer gyerekeknek - Hogyan működik?

- Blog

Érdekel, hogy hogyan működik a jutalmazási rendszer gyermekkorban, mikor és hogyan érdemes elkezdeni, és hogy a büntetés szükséges-e? Akkor jó helyen jársz, cikkünkben ugyanis ezeket a kérdéseket járjuk körbe. Olvass tovább!

 

Gyereknevelés alapok: Miért hasznos a jutalmazás?

Fontos: a gyereknevelés során fontos szerepe van a következményeknek!

Pozitív következmény lehet a dicséret vagy a jutalom, míg a negatív következmények közé a szidás, jutalom megvonás vagy büntetés sorolható.

 

Jutalom esetén a viselkedés gyakorisága nő, és a megfelelő viselkedésminta rögzül, negatív visszajelzés esetén pedig ennek az éles ellentéte történik.

 

Tipp: Nagyon fontos, hogy megfelelően és következetesen használd a jutalmazási rendszert!

 

Figyelj az arányokra! Ne ess túlzásba sem a pozitív, sem a negatív megerősítéssel, hiszen lehet, hogy a várt hatás ellentétét fogod elérni vele.

 

A becsapós helyzeteknél légy résen! Például, ha gyermeked hisztizik, mert nem akarja megenni a vacsorát, és te egy kis idő múlva feladod, és azt adod neki, amit szívesebben fogyaszt, azzal megerősíted, jutalmazod a rossz viselkedést.

 

Ne adj neki mindig tárgyi jutalmat! Ha túl sok tárgyi jutalommal leped meg gyermekedet, akkor elveszik az ajándék varázsa. Helyette inkább dicsérd meg szóban, engedélyezz neki valamilyen tevékenységet, amit régóta szeretett volna, persze ésszerű keretek között. Ilyen lehet az édességevés vagy idősebb korban a plusz számítógép idő. De figyelj rá, hogy ezeket se használd túl, mert aztán előbb-utóbb nem lesz motiváló erejük.

 

Az alapok lefektetése: gyermek jutalmazása babakorban

A jutalmazási rendszer felépítését már babakorban el lehet kezdeni, de tartsd mindig észben a kicsi határait. Mivel még kevés dolgot ért meg, a figyelem megvonása kontraproduktív lehet, ami ráadásul kötődési problémákhoz is vezethet. 

 

Babakorban a legjobb jutalmazó módszerek:

A fizikai kontaktus: a simogatás, ölelgetés, szeretgetés tökéletes motiváció egy baba számára.

A tárgyi megerősítés: Ha szeretnéd megjutalmazni valamivel babádat, egy babajáték erre tökéletes, amivel aztán kedvére játszhat.

 

Tipp: A legjobb játékok 6-12 hónapos korig a színes, zenélő, mókás darabok, amiknek funkciójuk is van, így lekötik babádat akár hosszabb időre is.

 

Jutalmazás és büntetés az óvodában

Óvodáskorban már sokkal jobban értik a gyerekek a jutalmazási rendszert. A jutalom táblázat gyerekeknek ebben a korban igazi aduász. Na de hogyan is néz ez ki?

 

Jutalmazó tábla ovisoknak

A jutalmazó tábla ovisoknak azért jó, mert jó tettekkel gyűjtögethet csemetéd pecséteket, matricákat vagy jutalom nyomdákat attól függően, hogy ezek közül melyiket szeretné. Ezáltal könnyedén motiválhatod őt, hiszen megtanulja, hogy jutalom jár minden helyes cselekedetért. Vezesd be azt a rendszert, hogy egy bizonyos számú matrica, pecsét vagy nyomda után kap egy igazi ajándékot, például minden gyermek kedvencét, egy plüssjátékot! Ez a rendszer hosszú távon ösztönzőleg hat gyermekedre. A legjobb benne pedig az, hogy tulajdonképpen bármit gyűtögethet csemetéd, és csak egy papírra, füzetre vagy egy általatok választott táblára lesz szükség hozzá.

 

Tipp: A dicséret akkor se maradjon el, ha ilyen jutalmazási rendszert vezettek a családban. Erősítsd meg szóban is, milyen ügyes dolgot csinált, a jutalmazás az óvodában is nagyon fontos.

jutalmazó tábla ovisoknak

 

Jutalmazási rendszer gyerekeknek kisiskolás korban

Ebben a korban a gyerek jutalmazó tábla helyett egy gyűjtőfüzet sokszor célravezetőbb lehet, amiben akár piros pontokat is belerajzolhatsz. Ezt gyakran használják az iskolákban is.

 

Tipp: Akkor a leghatékonyabb ez a rendszer, ha gyermeked választja ki az összegyűlt pontok utáni jutalmat - persze értelmes keretek között. Ha mégis inkább meglepnéd valamivel, egy játékfigurával biztosan nem nyúlsz mellé!

 

Építsd be az időt is a rendszerbe! Szabd meg, hogy milyen időintervallum áll gyermeked rendelkezésére, hogy a pontokat begyűjtse, különben elveszíti őket, és kezdheti elölről. Ezzel izgalmasabb lesz a rendszer, ráadásul motiválod arra is, hogy ne halogasson.

 

Ne feledd, nem kell indokolatlanul állandóan dicsérni a gyerekeket, de fontos, hogy sokszor erősítsd meg pozitívan, hogy ismerje a keretrendszert, ami szerint fel tudja építeni az életét. Szuper játékokat a jutalmazáshoz pedig webáruházunkban tudsz választani.

 

Képek forrása: Shutterstock


Népszerű bejegyzések


Kövess Facebookon!