Magyar English


Szülői figyelem és a játék jelentősége – Hogy csináljuk jól?

- Blog

Amikor kisbabád születik, minden figyelmed felé fordul. De hogyan maradhat ez meg hosszú távon? Milyen fajtái vannak a figyelemnek, hogyan lehet jól figyelni és miként kapcsolódik ide a játék a gyerekkel? Olvass tovább!

 

Egy lépést hátra: A figyelem fajtái

Babád születését követően szimbiózisban élsz vele, hiszen még teljesen tőled függ a kicsi, ezért te folyamatosan monitorozod és kielégíted a szükségleteit, amikor jelez.

 

Az idő elteltével azonban egyre jobban tudatosul gyermekedben, hogy ő egy különálló egyén. A  kicsi még nem tudja kifejezni a szándékát, csimpaszkodik, nyűgös. Már távolodna egy kicsit, ez pedig könnyen fordítva értelmezhető, ezért a szülő még jobban közeledik. Ilyenkor érdemes határozottnak lenni, és észrevenni, hogy egy kis távolságra van szüksége gyermekednek.

 

A kevesebb néha több! Hajlamos vagy arra, hogy ha nem érted, mi történik, még alaposabban monitorozod gyermekedet? Ezzel nincs probléma, de próbáld meg felismerni, ha épp az elkülönülés gyermeked célja. Ilyenkor a kevésbé éber figyelem többet használ.

 

Lépj egy lépést hátra! Cseréld le az indokolatlanul erős figyelmi fókuszt, így gyermeked valós szükségleteire tudsz figyelni. Ehhez íme néhány szabály:

  • Alakíts ki napi rutint saját magad és gyermeked számára is!
  • Legyenek olyan feladatok, amiket önállóan kell megoldania gyermekednek!

 

Milyen a jó szülői figyelem?

  • A jó szülői figyelem nem állandó, azonban bármikor felkelthető, amikor a gyermeknek szüksége van rá. 
  • Fontos, hogy nem a szülői kapcsolódási igényeinek kielégítésére szolgál, hanem a gyerek szükségleteire reagál.
  • A megfelelő szülői figyelem szelektív. Olykor a megfelelő megoldási módok irányába terel, máskor pedig körülöleli a gyermeket.

 

Ezért hasznos a közös játék

Az értő figyelem eszközei között a közös játék toplistás. Ez nagyon fontos a jó kapcsolat szempontjából, de számos más módon is segíti a családi köteléket. Az együtt töltött idő segítségével a kommunikáció is könnyebbé válik, a figyelem pedig a gyermek igényei szerint irányul.

 

Játsszatok szabadon játszható játékot!

Egy ilyen játék közben a gyerek találja ki a szabályokat a történetet, és a szülő az alkalmazkodó fél. 

  • Ez fejleszti a gyermek önbizalmát.
  • Erősíti a döntéshozatali képességét.
  • A társas készségei is javulnak.
  • Használja a fantáziáját.

 

Kreatív játékok gyerekeknek

A kézműves játékok gyerekeknek nemcsak a kreatív gondolkodást fejlesztik, de a finommotorikára, értelmi képességekre, és a fantázia előhívására is tökéletes választásnak bizonyulnak! A közös alkotás pedig nemcsak öröm és móka, de fejleszti a családi köteléket is, hiszen nincs is jobb, mint a családi játék!

játékok fontossága

 

Kreatív kézműves játékok közös időtöltéshez

DIY ötletek gyerekeknek

A közös játék gyerekekkel mindennél többet ér, elő egy kreatív készlettel, amivel nemcsak szórakoztok, de fejlődtök is!

 

Készítsetek DIY ékszereket! Ehhez mindössze néhány otthon fellelhető holmira lesz szükség, és némi kreativitásra, de ha inkább használnál hozzá egy mankót, számos ékszerkészítő készlet közül tudod kiválasztani az igazit, ami végigvezet a folyamaton.

 

Alkossatok otthonra dekorációt! Ez szintén némi fantáziát, közös gondolkodást, és néhány eszközt igényel csak, de szuper készletekkel is pompássá tehetitek az otthonotokat, amiken akár kedvenc mesefigurátok is szerepelhet!

 

Festés, színezés, rajzolás, gyurma! A kreatív játékok otthon bizonyítottan pozitív hatással vannak gyermekedre, ráadásul nagyon jó elfoglaltságot is nyújtanak a kicsiknek és a nagyoknak! A kor tényleg nem számít, már az egészen picik és firkálhatnak, amivel kézügyességük és fantáziájuk is előtérbe kerül.

 

A játék közbeni kommunikáció a gyerekekkel remek lehetőséget biztosít arra, hogy megteremtsd a biztonságos helyet arra, hogy jól tudj figyelni gyermekedre. Játék webáruházunkban rengeteg olyan játék közül válogathatsz, amivel közösen játszhattok! Kívánunk sok-sok közösen töltött időt!

 

Képek forrása: Freepik, Pinterest


Népszerű bejegyzések


Kövess Facebookon!