Magyar English


Önbizalomhiány gyerekeknél – Így segíthetünk a fejlődésben

- Blog

Sok gyereknél kialakul az önbizalomhiány, de ne aggódj, ez fejleszthető! Segítünk, hogy mit kell tenned ahhoz, hogy gyermeked önbizalma egészséges legyen, akár kisiskolás, akár kamaszkorban van. Olvass tovább!

 

Az önbizalomhiány okai – Mikor válik szükségessé az önbizalom fejlesztés?

Senki sem születik önbizalomhiánnyal, ez egy kialakult probléma, amit lehet fejleszteni. Az önbizalom meghatározása az énkép kialakulásától függ, amit számos külső tényező befolyásol.

 

Az önbizalomhiány kétféle módon alakulhat ki. Az egyik esetben nem engedi a gyermek környezete, hogy megfelelően kiépüljön, mert folyamatosan lerombolja azt, a másik esetben később érik olyan ingerek a csemetét, aminek hatására elveszti az önbizalmát. Ez a kettő történhet egyszerre is. 

Az önbizalomhiány kialakulásának okai:

  • akadályozás
  • helyettesítés
  • siettetés
  • nyugtázás hiánya
  • érdemtelen dicséret
  • kicsinylés vagy lekicsinylés
  • összehasonlítás
  • minőség kritizálása
  • mennyiség kritizálása
  • ledorgálás
  • kikövetelt vagy túlhangsúlyozott alázat
  • rossz cél

 

Az első lépések – Önbizalom növelés gyerekeknek

 

A Siker leltár abban segít, hogy gyermeked tudjon koncentrálni elért eredményeire. Ez egy írásbeli vagy szóbeli lista, amit gyermeked ír össze. Ha látja majd, mennyi mindent elért már, akkor könnyebben növekszik az önbizalma, és gyorsan pozitív eredményt ér majd el.

 

Tanítsd meg a dicséretre! Ha megtanítod neki, hogy másokat is szabad és kell dicsérni, akkor értékesebbnek fogja érezni magát. Ezáltal látni fogja, hogy azok az eredmények, amiket mások érnek el, saját magában is dicsérendők.

 

Mantra: elég jó vagyok! Az önbizalom fejlesztő gyakorlatok között ez egy nagyon hasznos módszer. Tanítsd meg gyermekednek, hogy kétségbeesés esetén nyúljon egy mantrához, ami minden helyzetben, bármikor használható. Ismételgessétek közösen gyakran.

 

Nézzetek motiváló filmeket! Mások története, kitartása, hite és bátorsága inspirálóan hat. Popcornt elő, és induljon is a film, ami tökéletes családi program.

 

Feszegessétek a határaitokat! Komoly önbizalom fejlesztés gyerekeknek, ha időközönként feszegetik a határaikat. Nem kell nagy dolgokra gondolni, elég, ha az uszodában plusz egy kört úsztok, 1 km-rel többet bicikliztek vagy kirándultok egy nagyot. Amikor látja gyermeked, hogy ezekre is képes, nőni fog az önbizalma, büszke lesz magára.

 

Készítsetek sikerfalat otthonra! Rakj egy képet középre gyermekedről, köré pedig mehetnek is az elért eredményekről a fotók, leírások. Ha kudarc érné, bármikor vissza tud kanyarodni az elért sikereihez, elég lesz csak a falra néznie.

 

Mindig készüljön fel a versenyeire, dolgozataira! Ezzel azt tanítod meg neki, hogy az ilyen megpróbáltatások előtti kemény edzés az eredményesség kulcsa. 

 

Legyen profi abban, amit csinál! Elismerésre tesz szert, ha valamiben profivá válik. Legyen ez hobbi, sport, tanulás, ha ő az egyik legjobb benne, akkor nagymértékben nőni fog az önbizalma.

 

Köszönd meg az erőfeszítéseit! Bármiben segít, vagy tesz érted valamit, ne légy rest megköszönni! Ezzel azt érzi, hogy valamit jól csinált, ettől pedig nő majd az önbizalma. Arról nem is beszélve, hogy jó példát mutatsz vele.

 

A bocsánatkérés ereje! Hibázni emberi dolog, ezt beismerni és bocsánatot kérni érte külön erősség. A bocsánatkérés az elengedés egyik formája, és a hibák helyrehozásának első lépése.

 

Mondj nemet! Egyszerű, mégis sok embernek nem megy. Ha megtanulja gyermeked, hogy mondhat bármikor nemet, azzal nő az önbizalma, hiszen tudja, hogy csak azt kell megcsinálnia, amit szeretne. Ráadásul önálló gondolatokkal és véleménnyel rendelkező embert nevelsz ezáltal belőle.

 

Önbizalom növelés óvodásoknak tipp: A fentieket kortól függően kezdd el mielőbb alkalmazni, így már ovis korra elérheted, hogy gyermeked magabiztos legyen.

önbizalomhiány gyerekeknél

 

Önbizalom növelés kamaszoknak – Sosem késő elkezdeni!

Változtasson meg csak egy dolgot gyermeked! Ha az egyik tulajdonságát nem annyira szereti, akkor itt az ideje kiiktatni azt. Ezt elérheted úgyis, hogy te is kijelölsz valamit, amit nem szeretsz magadban, és együtt csináljátok végig a procedúrát. Kezdjétek kisebb lépésekkel, annál könnyebb lesz mindkettőtök számára. 

 

Ne hasonlítgassa magát másokhoz! Mindenki úgy jó, ahogy van, ezért semmi értelme nekiállni összehasonlítani két embert. 

 

Önbizalom növelés kamaszoknak: az önismeret fontossága! Az önbizalom az önismeret és az önfejlesztés eredménye. Ez az út soha nem ér véget, mindig tanul valamit magáról az ember. Ebben segíts neki te is, vegyél különböző könyveket, beszélgesseteket sokat arról, hogy ki is ő, mit szeret csinálni.

 

Tanítsd meg gyermekednek, hogy dicsérje meg magát! Minden erőfeszítésért veregesse magát vállon. Ez nem nagyképűség, hanem fontos visszajelzés, hogy mindent megtett, ami az erejéből kitelt.

 

Gyermeked gyakran hadar? A lassú, megfontolt beszéd magabiztosságot tükröz, mondd el neki is! Egy külső szemlélő is így fogja látni, ezért például felelésnél is könnyebben fog magabiztosnak tűnni, amit a tanárok jobb osztályzattal honorálnak.

 

Mozogjatok! – Önbizalom növelő sportok

Vegyen gyermeked példát a sportolókról!

 

A sportolók mantrái:

  • "Sikerülni fog."
  • "Meg tudom csinálni. Képes vagyok rá."
  • "Látom magam, ahogy fent állok a dobogón." 
  • "10 másodperccel jobb időt futok az eddigi legjobb időmnél."
  • "Kivédem a dobásokat. A labdára koncentrálok."
  • "Sok erőm van, jó kondiban vagyok, elérem a célom." 

 

A sport számos pozitív tulajdonságáról ismert. Nemcsak fizikai, de lélektani fejlődést is el lehet érni vele, ráadásul megtanít küzdeni is. 

 

Tipp: Otthon is gyakorolhat sportszerek segítségével!

 

Önbizalom növelő játékok gyerekeknek

Az önbizalom fejlesztő játékok tökéletes választásnak bizonyulnak, az egészséges versenyszellem még jót is tesz. Egy csapatjáték, akár egy társasjáték azonban nemcsak arra tanít meg, hogyan veszítsen méltósággal gyermeked, de a kooperáció kialakulásában is segítségére lesz.

 

Ügyességi játékok 

Az önbizalom fejlesztése gyerekeknél nehéz, de nem lehetetlen. Az ügyességi játékokkal sikerélményt élhet meg gyermeked, miközben a kitartást és a küzdelmet is gyakorolhatja. Ha sikerül neki, akkor dicsérd meg, és kérd meg arra, hogy ő is dicsérje meg magát.

 

Strandjátékok 

A strandjátékok nemcsak remek szórakozást biztosítanak, de a vízbe is csalogatják a gyermekeket, ami egy idegen közeg, így ki kell lépniük a komfortzónájukból.

 

Az önbizalom fejlesztése óvodában, vagy már azelőtt kezdődik! Ne felejtsd el, hogy a legfontosabb a jó példamutatás. Ha azt látja, hogy te is megteszel mindent azért, hogy rendben legyél magaddal, ő is erre fog törekedni. Még egy utolsó tipp: dicsérd meg magadat is rendszeresen, mert megérdemled!

 

Képek forrása: 123RF, Freepik


Népszerű bejegyzések


Kövess Facebookon!