Magyar English


Húsvéti szokások - tojásfestés gyerekekkel

- Blog

A tavasz nemcsak a jó idő, de a húsvéti ünnep miatt is sokak kedvence. Ezt az időszakot rengeteg szokás övezi, mégis talán a húsvéti tojásfestés gyerekekkel a legkedveltebb tevékenység. Olvass tovább, és tájékozódj a szokásokról, majd nézd meg húsvéti tojásfestés ötleteinket!

 

Húsvéti szimbólumok és jelentéseik

Sokaknak a húsvéti szokások kapcsán egyből a nyúl és a tojás jut eszébe, azonban ennél több szimbólum is van:

  • Barka: A barka bolyhos virágait babona övezi, úgy tartották régen, hogy ha a családi tűzhelybe dobják, megvédi a házat a bajoktól.
  • Bárány: A bárány a legősibb húsvéti jelkép; eredete a Bibliában keresendő, miszerint az ótestamentumi zsidók az Úr parancsára feláldozták őket, hogy elkerülje őket a harag.
  • Nyúl: Az ünnep vonatkozásában a termékenység kap helyet, hiszen a nyulak szapora állatok. A nyúl és tojás ősi kapcsolatáról azonban csak legendákat talál az ember. A kutatók szerint a germán hagyományok alvilági istennőjének legendája kapcsolta a két fogalmat össze, miszerint a nyúl eredetileg madár volt, azonban az istennő haragjában négylábú állattá változtatta.
  • Tojás: A tojás az újjászületés, termékenység meghatározó jelképe, de a húsvéti étrendben is meghatározó helye van. A tojásfestésnél a színeknek is fontos szerepük van, de a leggyakoribb változat a piros tojás, ami a védelmet jelenti a család számára.

húsvéti szokások

Kép forrása: Getty Images

 

Ettől kerek: húsvéti tojásfestés ötletek

Nem is kérdés, tojás nélkül nincs húsvét, ráadásul nemcsak a locsolásért jár, de remek díszítőelem is az ünnepi időszakra. Arról nem is beszélve, hogy milyen fantasztikus közös időtöltést nyújt a tojásfestés, hiszen a kézműves elfoglaltság mókával és szórakozással tölti meg az erre szánt órákat. Teljen így a hosszú hétvége!

 

Tipp: Idén saját kezűleg szeretnétek elkészíteni a húsvéti díszeket? Nézd meg itt az ötleteinket!

 

Díszítési módszerek, tojásfestés minták

Hagyományos színezék

A különböző festékekkel csodálatos, színpompás tojásokat lehet készíteni húsvét ünnepére, azonban ügyelni kell rá, hogy utána nem fogyasztható el a tojás, hiszen a mesterséges színezékek annyira erősek lehetnek, hogy még a tojásfehérjét is megszínezik. Ha szükségetek van egy kis segítségre, használjatok kreatív készletet vagy egy klassz képkarc tojásfestőt!

 

Tipp: Készítsetek növénymintákat egy régi nylonharisnya segítségével! Olvasd el itt, hogyan!

 

Húsvéti tojásfestés természetes anyagokkal

Számos szín elérhető természetes anyagokból, házilag is, érdemes kipróbálni az otthon is fellelhető ételeket, növényeket. 

Zöld

Halványzöld színt szinte bármilyen zöld, zsenge növényből előállíthatsz. Vágd apróra a spenótot, petrezselymet vagy a citromfüvet, főzd fél órán át, majd tedd bele az így kapott lébe a főtt tojásokat, amíg a kívánt árnyalatot el nem érik.

Sárga

Sárga színezőlét a citrom héjával, zellergumóval vagy a savanyú káposzta levelével is készíthetsz, de a legegyszerűbb, ha kurkumát főzöl negyed órán keresztül, majd abba teszed bele a tojásokat.

Rózsaszín

Halvány rózsaszín a csipkebogyó segítségével érhető el, amennyiben viszont kicsit élénkebb tojásokat szeretnél, próbálkozz meg a céklával.

Kék

Vágj apróra vöröskáposztát vagy áfonyát, majd főzd fél órán át, és mehetnek is bele a tojások. Csodás kék színt kapnak majd tőle!

Barna

Ha inkább vöröses árnyalatot szeretnél a tojásoknak, akkor főzz vöröshagymát (miután lehántottad a burokleveleit) annyi vízben, hogy éppen ellepje. Fél óra után már jól fest a hagymalé, ekkor tedd bele a tojásokat. A sötétbarna szín eléréshez használj kávét. Főzd le, majd miután lehűlt, áztasd benne a tojásokat a kívánt szín eléréséig.

 

Tipp: Olyan tálat válassz a színezéshez, amit nem sajnálsz, hiszen azt is befoghatja a természetes színezék.

tojásfestés ötletek

Kép forrása: Unsplash

 

Kösd egybe játékkal a tojáskészítést!

Egy klassz kreatív játékötlettel akár a hagyományos értelemben vett tojások teljesen elhagyhatók, helyette pedig készítsetek vasalt gyöngyből vagy gyurmából olyan darabokat, amik nemcsak örök életűek, de kinézetüket csak a képzeletetek befolyásolja! Ugye, milyen jó ötlet? 

húsvéti tojásfestés ötletek

Kép forrása: Decoratorist

 

Húsvéti szokások külföldön

A húsvétot számos hagyomány ötvözi, hazánkban a locsolkodás, közös étkezés és tojásfestés dominál, de más országokban is vannak helyi szokások. 

 

Spanyolország

A spanyoloknál a legnagyobb ünnepet a húsvétot megelőző nagyhéten tartják. Ilyenkor virágos felvonulással tisztelegnek. A jellemző étel a nálunk megszokott sonka és torma helyett a sózott tőkehal.

 

Olaszország

Olaszországban a karácsony után a második legnagyobb ünnep a húsvét. Ilyenkor minden olasz templomban húsvéti misét tartanak, a legnagyobbat és a legnépszerűbbet a pápa a Szent Péter-bazilikában vezényli le. Húsvét hétfőn pedig már a szórakozásé a főszerep, táncolnak, koncerteznek az ország lakosai.

 

Finnország

A finnek csendesen ünneplik a húsvétot. Nagypénteken gyászöltözetet viselnek, húsvét hétfőn viszont házakba kopogtatva, verseket szavalva örvendeznek a gyerekek.

 

Anglia

Angliában a versengés, játékos mulatságok kapják a főszerepet. Például szokás náluk, hogy kivonulnak a családok egy közeli dombra, majd onnan legurítják  a tojásokat, és az nyer, akinek nem törik össze.

 

Svájc

A svájciak a megújulást helyezik előtérbe, tiszta ruhát öltenek magukra, mindemellett pedig a vizet ünneplik, így a szökőkutak is ünnepi díszben pompáznak húsvétkor.

húsvéti szokások a világon

Kép forrása: Shutterstock

 

Kellemes húsvéti ünnepet kívánunk!

 

Címlapkép forrása: Shutterstock


Népszerű bejegyzések


Kövess Facebookon!